Mastic: Príbeh Bieleho Zlata Stredomoria

Mastic: Príbeh Bieleho Zlata Stredomoria

Mastic, známy aj ako Mastiha, “Slzy Chiosu” či “Biele Zlato”, je prírodná živica s fascinujúcou históriou a unikátnymi zdravotnými a kozmetickými benefitmi. Získava sa zo stromu Pistacia Lentiscus, známeho tiež ako Lentisk. Tomuto stromu sa dobre darí slnečných stredomorských oblastiach, kde je schopný po 15 rokoch života vyprodukovať 100-250g živice za rok. Mastic sa využíva v kulinárstve, kozmetike a dokonca aj v medicíne, avšak to, čo robí mastic zaujímavým, je jeho pôsobivá história a unikátny proces získavania a spracovania.

Využívanie masticovej živice a žuvanie malých kúskov ako prírodnej žuvačky sa datuje najmenej 2500 rokov do minulosti. Liečivé vlastnosti masticu zahŕňajú prevenciu zubného kazu, liečbu tráviacich problémov a regeneráciu pokožky.

 

 

História: Z Grécka ku Faraónom a Sultánom Arabského Sveta

Záznamy o používaní masticu sa datujú až do doby starovekého Egypta. Egypťania mastic využívali pre jeho konzervačné vlastnosti, ktoré umožnili zachovať telá faraónov pre ich cestu do posmrtného života.

V období antického Grécka sa mastic sa stal cennou obchodnou komoditou v celom stredomorskom regióne. Hippokrates, často prezývaný “otec modernej medicíny” mastic používal na liečbu rôznych chorôb, najmä pre jeho protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

Bola to však Byzantská ríša, ktorá si všimla skutočnú hodnotu masticu a poskytla ostrovu Chios monopol na jeho produkciu. Tento výnimočný status ešte viac zvýšil dopyt a prestížnu povesť masticu a prispel k rozšíreniu obchodu s masticom do arabského sveta. 

Keď sa mastic dostal do vzdialených kútov Byzantskej ríše, stal sa synonymom luxusu. Svoju cestu si našiel aj do kuchýň rôznych kultúr - využíva sa v gréckej, cyperskej, sýrskej a libanonskej kuchyni.

 

 

Prítomnosť: Prírodné Dedičstvo v Modernom Svete

Napriek mnohým výkyvom, si ostrov Chios zachoval svoje dedičstvo a dodnes je jediným miestom na svete, kde sa produkuje masticová živica. Mastic z Chiosu je chránený Európskou úniou označením PDO - produkt s chráneným označením pôvodu. Toto označenie je priradené iba produktom, ktoré sú vyrábané v konkrétnom regióne a majú unikátne vlastnosti dané konkrétnym geografickým prostredím. 

V prípade masticu to je práve kombinácia klímy a pôdy, čo umožňuje stromu Pistacia Lentiscus produkovať charakteristickú živicu. Všetky pokusy o pestovanie stromu a produkciu masticu mimo ostrov Chios zlyhali. Toto svedčí o výnimočnosti ostrova, jeho klímy a pôdy, ktoré preň zabezpečujú ideálne podmienky.

V roku 2014 zaradilo UNESCO zber a spracovanie masticu na ostrove Chios na zoznam "Nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva". O rok neskôr, v roku 2015, Európska lieková agentúra (EMA) vydala podrobnú správu o liečivých vlastnostiach masticovej živice. Táto správa len potvrdila hodnotu masticovej živice, ktorá bola rôznym kultúram známa už tisícročia.

 

 

MastiGum: Chios Mastic v Podobe Kúskov Ideálnych na Žuvanie 

Takto sa teda mastic stal nielen symbolom ostrova Chios, ale tiež dôležitou súčasťou kultúrneho a historického dedičstva ľudstva. Jedinečné kozmetické a zdravotné vlastnosti robia z masticu skutočné "Biele Zlato" Grécka.

Dnes sa snažíme dedičstvo masticu zachovať a obohatiť ho o nové použitia v podobe MastiGum - výberových kúskov Chios Masticu najvyššej tvrdosti a čerstvoti, ideálnych na žuvanie. 

 

MastiGum® nie je liek, liečivo, ani zdravotná pomôcka. Rovnako sa nejedná o náhradu pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.

Späť na blog